Søren Hansen

 

Søren Hansen

Sedlen fra
bedstefars tegnbog

131 Rosebank Road
Avondale

5 Pembrooke street
Papatoetoe

Brevene

ca. 1916-18

24. august 1920

8. juni 1921

 

Her har jeg valgt at tage fat i et af vores families mysterier nemlig min bedstefars halvbroder Søren Hansen. Indtil for nyligt var det eneste vi viste om ham, at han er født i Voersaa 20. juni 1885. Hans mor var Ane Kirstine Kristensen (Stinne Dansk) og udlagt som far var Husmand Søren Hansen Møller. Han bliver døbt 25. september 1885 i Albæk kirke.

Jeg finder ham igen i 1890, hvor han er 5 år gammel, og han bor i Voersaa med sin mor og tre søskende, her i mellem min bedstefar, som på det tidspunkt er 8 år.

Hvad jeg indtil fornyligt så vidste om ham var at han emmigrerede til New Zealand, og at han derudefra sendte nogle breve til sin mor. Formodentlig var han så omkommet engang i 1920erne.

Men heldigvis er nogle af hans breve blevet bevaret, og jeg fik dem at se her fornylig. Her skriver han hjem og fortæller om hvordan det går ham, i alt handler det om tre breve, hvor han fortæller om at han er blevet landmand, lidt om omsætningen det går godt og så videre. I det sidste fortæller han om at han er blevet gift med en kammerats søster (Alice) og at de er på bryllupsrejse til Roturua. Her fortæller han også at han og Alice gerne vil hjem og besøge familien. Dette sidste brev har så startet historien om at han og hans kone måske undervejs til Danmark, er omkommet. Dette sidste brev og intet mere har i hvert fald pirret til nysgerrigheden, og der er også tidligere forsøgt at skabe kontakt via Rødekors, men det gav intet. Min bedstefar havde i sin tegnebog i alt den tid han levede en seddel/dokument, som viste at Søren Hansen i december 1908 var påmønstret et skib S/S Despashe. Hvor han havde det fra ved jeg ikke.

Det er så hvad vi viste om Søren Hansen og hans familie indtil fornylig. Brevene gav mig visse spor, og det gjorde det muligt at fremsøge informationer via New Zealands officelle database. Først søgte jeg på hans giftemål, og det gav mig ret hurtigt kun én mulighed. Men dog skulle vi igennem en del ventetid, da man ikke som i Danmark kan få de officelle papirer at se umiddelbart. Her skulle de bestilles og mod betaling kunne jeg få tilsendt deres vielsesattest. Den viste at jeg havde fat i den rigtige Søren Hansen.

Så nu havde vi for første gang i 90 år en ny information, nemlig at Søren Hansen bliver gift med Alice Edith Wheddon fra London den 1. juni 1921. De bliver gift i Raupo, hos hendes bror Thomas Joseph Wheddon. Nu er vi så tilbage i brevene for her fortæller Søren, om Alice, som han har mødt igennem hendes bror - som var hans ven - på et tidspunkt, hvor han var i London.

Udfra vielsesattestens nye informationer fik vi mulighed for at søge videre og evt. finde et dødstidspunkt. Den første søgning var rimelig bred. Jeg søgte fra 1921 og frem til i dag, og der er ikke så mange Søren Hansen på New Zealand, så stor var overraskelsen, da jeg støder på én, som er født 20. juni 1885, men han dør først i 1974....den dødsattest skulle simpelthen bestilles, igen lidt ventetid, men denne gang kom den også via mail. Den er god nok: Søren Hansen, enkemand efter Alice Edith Wheddon, søn af Ane Kirstine Kristensen, døde i Avondale, Auckland den 17. januar 1974. Indtil sin død boede han 131 Rosebank Road i Avondale.

Men hvad fortæller dødsattesten så mere? Som sagt døde Alice tidligere end Søren. Jeg har fundet ud af, at hun døde 6. juli 1956 i en alder af 65 år.

Søren bliver kremeret ligesom Alice og de er begge begravet på New Zealands største gravplads Waikumete. Jeg kan se, at de er begravet der, men desværre kan man ikke søge en evt. sten op, som vi jo kan mange steder i Danmark.

Rejser eller besvarer hans dødsattest så flere spørgsmål? Ja udfra den har han ved dødstidspunktet en stadigt levende søn på 51 år, dvs. sønnen er født i ca. 1923. Men her stopper New Zealandske regler os så, da man kun kan søge fødsler op som er mere end 100 år gamle. En søgning på 'Hansen', der er født i perioden 1922-1924 og som er døde, give ca. 25 muligheder, men hvem siger, at han er død? Måske lever han i bedste velgående i en alder på 93 år? Hvem ved?

Nu har jeg så været så heldig, at jeg fandt nogle "venner" ude i New Zealand på en facebook side med interesse for slægtsforskning, og som også lod mig være medlem. Jeg lagde et indlæg op på siden og i løbet af to timer flød det ind med indformationer, nogen med dokumentation, andre informationer var afskrift fra dokumentation, de havde fundet, og de gav mig rigtigt mange informationer til at komme videre. Deres informationer har jeg så suppleret med at hente Robert Hansens dødsattest og Søren Hansens testamente, så ved at sammenholde dem ved jeg nu en hel del mere.

Robert Hansen lever med sikkerhed ikke længere, nu har jeg fået hans dødsattest. Så nu ved jeg med sikkerhed nogle ting om ham.
Han er født 17. november 1922 i Arupoe.
Han var gift med Joan Gertrude Stevens.
(gift ca. 1944 i Auckland, hun er født ca.1926)
De har 4 børn ved Roberts død En datter på 54, tre drenge 52, 46 og 33
Ved sin død er chaffør og "groundsman",
han er bosiddende 5 Pembrooke street, Papatoetoe 
Robert dør 13. juni 1999.
Han bliver begravet 16. juni 1999, på Manukau Memorial Gardens.

Robert Hansen og Joan Gertrude Stevens, de er begge begravet på Papatoetoe Gravpladsen, Han ligger i den sektion hvor tidligere soldater ligger.
Da han var sergent under WW2, http://www.aucklandmuseum.com/war-memorial/online-cenotaph/record/C22150

Joan døde 6. maj 2003, hun er født 23. august 1925.

Robert og Joan fik som sagt fire børn, i Søren Hansens testamente er de alle nævnt. formentlig i alders orden.
- Colleen Joan Hansen (født ca. 1945)
- Kevin Robert Hansen (født ca. 1947)
- Ian Hansen (født ca. 1953)
- Michael John Hansen (født ca. 1966)

Mine hjælpere i New Zealand har fundet en profil som administreret af en Rebecca Lee Hansen på Geni, hun ser ud til at være oldebarn af Søren Hansen og datter af Colleen Joan Hansen.
https://www.geni.com/people/Robert-Hansen/6000000011731448394?through=6000000011730409147

Angående Søren Hansen har de også fundet ham i electoral rolls (formentlig folketællinger, her er han opført således:
- 1928 Turiwiri, Dargaville
- 1935 Living at Turiwiri, Dargaville farmer
- 1957 Awakino Road, Dargaville, retired
- 1963 Rosebank Road, Auckland retired

Nu har vi så fået besvaret flere af vores spørgsmål, ja han har stadigt slægtninge derude, ser ud til at han har 4 børnebørn,  11 oldebørn og 13 tip oldebørn. Når jeg har fået alt det her oversat til noget engelsk, ja så kan vi jo prøve at kontakte Rebecca på Geni, desværre har hun ikke været meget aktiv på Geni.

Måske ved at få kontakt kan vi få spørgsmålene besvaret:
Hvad har han lavet i den periode?
Hvorfor mistede familien kontakten med ham?

Tja nu kan vi jo bare søge videre. og forhåbentlig kan vi stadigt sige fortsættelse følger.

Hvis du ved mere kan jeg kontaktes på JMJ@slaegtstrae.dk

 

 

 

Fødsel og dåb

Konfirmation

Vielsesattest

Alice testamente

dødsattest
Søren Hansen

Testamente
Søren Hansen

dødsattest
Robert Hansen